Ειδήσεις ΥγείαςΕμβόλια

Αντιγριπικό εμβόλιο: Άνδρες ή γυναίκες έχουν περισσότερες παρενέργειες -Έρευνα

Τι έδειξε μελέτη για το αντιγριπικό εμβόλιο και τις παρενέργειες μεταξύ των δυο φύλων

Οι εμβολιασμοί με το αντιγριπικό εμβόλιο καθώς η γρίπη αποτελεί μία συχνή και επικίνδυνη νόσο.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών επιστημόνων μπήκαν οι παρενέργειες από το αντιγριπικό εμβόλιο αλλά και οι διαφορές των δύο φύλων στην λειτουργία του ανοσοποιητικού

Αναλυτικότερα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ συμπέραναν ότι εντός επτά ημερών από την λήψη του εμβολίου, οι γυναίκες συμμετέχουσες είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αντίδραση στο σημείο της ένεσης καθώς και συστηματικές αντιδράσεις όπως:

πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και πυρετό.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τους κινδύνους για διάφορα είδη αντιδράσεων:

Ο κίνδυνος για αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης ήταν 29% υψηλότερος για τις νεότερες γυναίκες (ηλικίας 18–64 ετών) και 43% υψηλότερος για τις μεγαλύτερες γυναίκες (ηλικίας 65+) σε σύγκριση με τους άνδρες.

Για τις συστηματικές αντιδράσεις, ο κίνδυνος ήταν 25% υψηλότερος για τις νεότερες γυναίκες και 27% υψηλότερος για τις μεγαλύτερες γυναίκες.

Για σοβαρές αντιδράσεις (π.χ. υψηλός πυρετός) ο κίνδυνος ήταν περίπου διπλάσιος στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Πιο επιρρεπείς οι γυναίκες

Το αντιγριπικό εμβόλιο και οι παρενέργειες

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν περισσότερες παρενέργειες στο εμβόλιο γρίπης αλλά θα μπορούσαν επίσης να λαμβάνουν και περισσότερη προστασία από αυτό.

Ο δρ. William Schaffner, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, λέει ότι μπορεί να υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες ανταποκρίνονται διαφορετικά στα αντιγριπικά εμβόλια από τους άνδρες.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα για συμπτώματα υγείας, επομένως μπορεί να είναι πιο πιθανό να δώσουν προσοχή στις παρενέργειες του εμβολίου.

Αλλά και μια μελέτη από το Χάρβαρντ έδειξε ότι το φύλο μπορεί να επηρεάσει τις ανοσολογικές αποκρίσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, γενικά, οι γυναίκες “επάγουν ισχυρότερες ανοσοποιητικές λειτουργίες και υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων, που αποτελούνται από πιο λειτουργικά αντισώματα, αλλά παρουσιάζουν επίσης περισσότερες ανεπιθύμητες αντιδράσεις στον εμβολιασμό”.

ΠΗΓΗ: www.healthline.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button