ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Μετά τις Ευρωεκλογές οι νέες αυξήσεις στα φάρμακα – Πόσα ακριβαίνουν και πότε εκδίδεται η υπουργική απόφαση

Μετά τις κάλπες αναμένεται τελικά να αυξηθούν οι τιμές σε περίπου 400 φάρμακα

Τελικώς μετά τις Ευρωεκλογές αποφάσισε η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει αυξήσεις στις τιμές στα φάρμακα. Μια απόφαση που έχει ληφθεί εδώ και καιρό, αλλά λόγω των εκλογών μετατίθεται για αργότερα ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Με βάση τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας, περίπου 400 σκευάσματα (από τα συνολικά 900 αιτήματα που είχαν υποβληθεί), θα λάβουν αύξηση ώστε να συμβαδίζουν οι τιμές τους με τον νόμο που προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν τον μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.

Κυρίαρχος στόχος όμως είναι να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά φθηνά φάρμακα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα. Πρόκειται για ένα αίτημα πολλών φαρμακευτικών εταιρειών για αυξήσεις, καθώς η διάθεση κάποιων σκευασμάτων δεν θεωρείται συμφέρουσα, αφού πωλούνται κάτω από το κόστος.

Μάλιστα πολλά σκευάσματα που διατίθενται στη χώρα μας σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και σε σχέση με το τι προβλέπει ο σχετικός νόμος, αποσύρονται από τα ράφια των φαρμακείων και αντικαθίστανται από άλλα πολύ ακριβότερα. Ένα φαινόμενο που οδηγεί βέβαια και στις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Στα 40 εκατ. ευρώ το ποσό από τις αυξήσεις σε 400 φάρμακα

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr κατά τη διαδικασία ελέγχου 900 αιτημάτων δίνεται το πράσινο φως σε περίπου 400 κωδικούς, ώστε τα σκευάσματα να λάβουν αύξηση.
Δεν αποκλείεται πάντως κι άλλα φάρμακα να πάρουν την …ανιούσα, καθώς μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού καταλόγου, θα ακολουθήσουν ενστάσεις από εταιρείες, οι οποίες είναι πιθανό να εγκριθούν από το υπουργείο Υγείας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πονοκεφαλιάζει για τα γενόσημα φάρμακα

Πάντως στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος που γίνεται για το τι θα προκύψει στην αγορά μετά τις αυξήσεις, ενώ ήδη έχει γίνει η πρώτη εκτίμηση μέσω της ΗΔΙΚΑ για τα ποσά που θα συγκεντρωθούν, τονίζουν πηγές του HealthReport.gr.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό από τις αυξήσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ, αφού οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν και μεγαλύτερα ποσά για τους ασθενείς μέσω των συμμετοχών που πληρώνουν στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η υπουργική απόφαση αναμένεται προς το τέλος του μήνα ή αρχές Ιουνίου, ώστε το ΦΕΚ με τις νέες αυξημένες τιμές να εκδοθεί μετά τις Ευρωεκλογές οπότε και θα εφαρμοσθεί.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button