Ειδήσεις Υγείας

Σκωληκοειδίτιδα: Δέκα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένας στενός σωλήνας που προεξέχει από το παχύ έντερο. Μπορεί να έχει μήκος μέχρι και 15 εκατοστά και βρίσκεται στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Επί της ουσίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic  πρόκειται για ένα “αχρείαστο” όργανο, αφού ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν ακριβώς τον σκοπό της ύπαρξής του.

Αρκετά συχνά η απόφυση γεμίζει με βλέννα, παράσιτα, ή κόπρανα, γεγονός που προκαλεί ερεθισμό. Έτσι τα  βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα και αν διαρραγεί μπορεί να εξαπλωθούν στο εσωτερικό της κοιλιάς.  Για το λόγο αυτό η ρήξη της απόφυσης αποτελεί κατάσταση επείγουσα και απειλητική για τη ζωή.

Έτσι, κρίνεται ζωτικής σημασίας η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων που επιβάλλουν τη μετάβαση στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Στους περισσότερους ανθρώπους, ο πόνος ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια “μετακινείται”. Καθώς η φλεγμονή επιδεινώνεται, ο πόνος από τη σκωληκοειδίτιδα συνήθως αυξάνεται και τελικά γίνεται πολύ έντονος.

 

 

 

 

 

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας όπως εξηγούν οι ειδικοί της mayo clinic μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

Ξαφνικός πόνο που ξεκινά στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας

Έντονος πόνος, που ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και συχνά “μετατοπίζεται” προς το κάτω δεξιά μέρος της κοιλιάς σας

Πόνος που επιδεινώνεται όταν βήχετε, βαδίζετε ή κάνετε άλλες κινήσεις
Ναυτία και έμετο
Απώλεια της όρεξης

Πυρετός
Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
Φούσκωμα στην κοιλιά

Αρκετά συχνά η περιοχή του πόνου  ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και την ακριβή θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης.

Από την άλλη στις έγκυες γυναίκες, ο πόνος μπορεί να φαίνεται ότι προέρχεται από το πάνω μέρος της κοιλιάς, επειδή η απόφυση αυτή βρίσκεται προσωρινά υψηλότερη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button