ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Δείτε ποιοι δικαιούνται δωρεάν φάρμακα από τον Οκτώβριο! Όλες οι κατηγορίες

Μπορεί ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥπου θα τεθεί σε ισχύ από 1η Οκτωβρίου να περιλαμβάνει κουρέματα, υποχρεωτικές εκπτώσεις και περικοπές στους ασφαλισμένους του Οργανισμού έχει όμως και δωρεάν φάρμακα.

Ποιοι είναι οι τυχεροί

Ειδικότερα μηδενίζεται η συμμετοχή για την προμήθεια φαρμάκων εάν αυτά είναι γενόσημα, για όσους είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και τα προστατευόμενα  μέλη των οικογενειών τους , αλλά και για τους χρονίως πάσχοντες.

Μέχρι σήμερα οι δύο κατηγορίες αυτές των ασθενών είχαν μεν μειωμένη συμμετοχή για τα γενόσημα, ήταν ωστόσο στο 10%.

Πλέον εάν επιλέγουν γενόσημα φάρμακα για τη θεραπεία τους, δεν θα πληρώνουν καμία απολύτως συμμετοχή αφού θα παίρνουν δωρεάν τα γενόσημα φάρμακά τους.

Η συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης δεν είναι φυσικά τυχαία καθώς εδώ και καιρό αναμένονταν κίνητρα για τα γενόσημα, τα οποία ωστόσο δεν ανακοινώνονταν ποτέ, με αποτέλεσμα τα φθηνά αυτά φάρμακα να είναι καθηλωμένα. Διαβάστε ΕΔΩ μία εξήγηση: “Πρόεδρος Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων: “Άνιση η αντιμετώπιση των ελληνικών φαρμάκων”! Γιατί καθηλώθηκαν οι πωλήσεις των γενοσήμων”

Πάντως οι δύο κατηγορίες αυτές των ασθενών που θα παίρνουν δωρεάν τα γενόσημα, υπολογίζεται ότι αποτελούν περίπου το 12 με 15% των ασφαλισμένων, αφού εκτιμάται ότι όσοι λαμβάνουν το ΕΚΑΣ είναι περίπου το 8% των ασφαλισμένων, ενώ οι χρονίως πάσχοντες κυμαίνονται στο 8 με 10%.

Φαίνεται πάντως πως είναι το πρώτο θετικό βήμα για την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων, μια διείσδυση που θα πρέπει να φθάσει με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, τουλάχιστον στο 40% έως το τέλος του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέο φάρμακο στην Ελλάδα μετά από 2 έως 4 χρόνια! Τι υποστηρίζουν οι φαρμακευτικές για τα νέα μέτρα

Με παζάρια στις τιμές όλα τα νέα φάρμακα! Πως θα εγκρίνονται

Απίστευτο: Μέσω Facebook ψάχνουν φάρμακα που λείπουν οι φαρμακοποιοί! Σε απόγνωση οι ασθενείς

Σχετικά Άρθρα

Back to top button