ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπ.Υγείας προς Γενικούς Γιατρούς: «Βάλτε πλάτη στα νοσοκομεία»! Όλες οι προτάσεις των γιατρών

Τις αναλυτικές προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, για το πώς θα μπορούσαν οι γενικοί γιατροί να συμβάλουν στα νοσοκομεία και ειδικά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών έλαβε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο υπουργός Υγείας σε συνάντηση που είχε με τον κλάδο ζήτησε ουσιαστικά από τους Γενικούς Γιατρούς να βάλουν πλάτη στα νοσοκομεία εξαιτίας και της σοβαρής έλλειψης προσωπικού που παρουσιάζουν.

Από την πλευρά της όμως η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής έχοντας σοβαρές αντιρρήσεις, κάνει τις δικές της προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν Γενικοί Γιατροί στα Εξωτερικά Ιατρεία Επειγόντων των νοσοκομείων και μέχρι η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την αποφόρτιση των νοσοκομείων που θα επιφέρει, «να τους αποδεσμεύσει και να τους επιτρέψει να ασκούν την ιατρική αποκλειστικά εκεί που πραγματικά ανήκουν: στην κοινότητα, σε αστικά κέντρα και επαρχία» όπως σημειώνουν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας με μια αιφνιδιαστική του εγκύκλιο μεταφέρει τους Γενικούς Γιατρούς από το ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας και τις περιφερειακές μονάδες στα νοσοκομεία. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες της μεταφοράς αλλά και το πώς θα πρέπει να εργάζονται οι γενικοί γιατροί: «Μεταφορά εξπρές γενικών γιατρών από το ΠΕΔΥ στα νοσοκομεία! Όλες οι λεπτομέρειες»

Η αιφνίδια απόφαση του υπουργού Υγείας προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων καθώς οι γενικοί γιατροί σημειώνουν ότι ο ρόλος τους είναι στην πρόληψη και την πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας και όχι στα Τμήματα Επειγόντων του ΕΣΥ όπου ουσιαστικά θα γίνουν…βοηθοί των ειδικευόμενων γιατρών καθότι απουσιάζει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό. Δείτε ΕΔΩ τις έντονες αντιδράσεις των γενικών γιατρών: «Από την πρόληψη στα…επείγοντα! Στα κάγκελα οι γενικοί γιατροί για τις μετακινήσεις στα νοσοκομεία».

Κατά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής οι γιατροί μίλησαν για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια απόφαση ειδικά χωρίς ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο και χωρίς τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Ο Υπουργός από τη πλευρά του απέδωσε στην ασφυκτική πίεση χρόνου την έκδοση της εγκυκλίου, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους φορείς. Ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε προς τους εκπροσώπους του κλάδου ότι ο ρόλος των Γενικών Γιατρών στα ΤΕΠ θα είναι καθαρά η διαλογή και η αντιμετώπιση περιστατικών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και πως δεν θα καλούνται οι Γενικοί Γιατροί να υποκαθιστούν γιατρούς νοσοκομειακών ειδικοτήτων. «Μας κάλεσε ουσιαστικά να βάλουμε πλάτη, ώστε να συμβάλλουμε στη μη κατάρρευση του συστήματος στην περίοδο κρίσης που διάγουμε» αναφέρουν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Διαβάστε παρακάτω τις προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής που απέστειλε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό:

Λαμβάνοντας υπόψη, σαν γιατροί και σαν άνθρωποι, την έκκληση σας να στηρίξουμε το σύστημα υγείας που καταρρέει και αναφορικά με τη χρήση Γενικών Ιατρών στα ΤΕΠ, θα μπορούσαμε να συναινέσουμε σε αυτή, μόνο αν γίνει σύμφωνα με καλές πρακτικές που εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που διαθέτουν δικές τους νοσηλευτικές δομές και που θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια του ασθενούς.

Ο πρακτικές αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις ως τώρα αυθαίρετες μετακινήσεις Γενικών Ιατρών σε νοσοκομεία και χρήσης τους ως βοηθών ιατρών για τους ιατρούς νοσοκομειακών ειδικοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα απαιτείται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

• Α) Διασφαλίζεται πως οι Γενικοί Ιατροί εργάζονται σε έναν αυστηρά ανεξάρτητο χώρο δίπλα ή μπροστά στα ΤΕΠ, που φέρει την ειδική σήμανση “ιατρείο Γενικής Ιατρικής” ή εναλλακτικά “ιατρείο πρωτοβάθμιων περιστατικών”. Το ιατρείο αυτό λειτουργεί ως φίλτρο για την δευτεροβάθμια φροντίδα και ως τομέας διασύνδεσης με την ΠΦΥ.

• Β) Η στελέχωση των ιατρείων Γενικής Ιατρικής των ΤΕΠ από Γενικούς Γιατρούς οφείλει να γίνεται μόνο σε εθελοντική βάση και μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Διαδικασία “εντέλλεσθε” δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

• Γ) Ο Γενικός Ιατρός κάνει διαλογή των περιστατικών (αν και αυτή δυνατόν να γίνεται και από κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτή με τήρηση πρωτοκόλλων) και αντιμετωπίζει (triage, see and treat) τα πρωτοβάθμια περιστατικά (primary care cases), που θα μπορούσε με ασφάλεια να αντιμετωπίσει και στην κοινότητα. Έχει στη διάθεση του εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις. Παραπέμπει, όσα περιστατικά χρειάζονται κατά την κρίση του παραπομπή, στην καταλληλότερη ανά περίπτωση ομάδα ειδικών ιατρών των ΤΕΠ.

Από τη στιγμή της παραπομπής η ευθύνη του ασθενούς μεταφέρεται στην αντίστοιχη ομάδα. Επίσης δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της διακομιδής του ασθενούς σε άλλα νοσοκομεία.

• Δ) Η παρουσία των ιατρών νοσοκομειακών ειδικοτήτων μέσα στο ΤΕΠ θεωρείται δεδομένη. Ο Γενικός Ιατρός σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά ιατρό καμίας άλλης ειδικότητας. Τα ονόματα των ιατρών που εφημερεύουν, Γενικών Ιατρών και ιατρών νοσοκομειακών ειδικοτήτων, αναρτώνται σε ξεχωριστές λίστες, στις οποίες πρόσβαση έχουν όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο των επειγόντων. Είναι αυτονόητο πως οι γιατροί που εφημερεύουν, δεν απουσιάζουν από το νοσοκομείο και από το ΤΕΠ, διαφορετικά διώκονται ποινικά.

• Ε) Το ιατρείο Γενικής Ιατρικής των ΤΕΠ λειτουργεί 8.00-24.00, δηλαδή στις ώρες αιχμής, που η προσέλευση ασθενών είναι τέτοια, που δικαιολογεί την παρουσία Γενικών Ιατρών. Οι Γενικοί Ιατροί εργάζονται σε 8 ώρες βάρδιες (μακρύτερη βάρδια στη θέση αυτή είναι επικίνδυνη).

• ΣΤ) Διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία- εφημέρευση των δομών ΠΦΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πρόληψη στα…επείγοντα! Στα κάγκελα οι γενικοί γιατροί για τις μετακινήσεις στα νοσοκομεία

Μεταφορά εξπρές γενικών γιατρών από το ΠΕΔΥ στα νοσοκομεία! Όλες οι λεπτομέρειες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button