ΔιαβήτηςΕιδήσεις Υγείας

Προδιαβήτης: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Και αυτό γιατί πριν εκδηλωθεί ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 τις περισσότερες φορές έχει προηγηθεί ένα διάστημα όπου τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι στα ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα. Η περίοδος αυτή ονομάζεται προδιαβήτης.
Ωστόσο δεν είναι πανάκεια ότι ένα άτομο που έχει προδιαβήτη θα εμφανίσει και απαραίτητα σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα χρόνια της ζωής του, αλλά σίγουρα έχει περισσότερες πιθανότητες.

Πάντως σύμφωνα με έρευνα που έγινε με την ονομασία “Diabetes Prevention Program” τεκμηριώθηκε ότι ο προδιαβήτης μπορεί να είναι μια ευκαιρία για βελτίωση της υγείας, γιατί η εξέλιξή του σε διαβήτη τύπου 2 μπορεί να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει.

Αρκεί οι πάσχοντες να υιοθετήσουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως υγιεινή διατροφή,  τακτική σωματική δραστηριότητα και διατήρηση υγιούς βάρους.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες από το American Diabetes Association η διάγνωση του προδιαβήτη γίνεται από τη γλυκόζη νηστείας, τη δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (καμπύλη σακχάρου) ή τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.  Όταν η τιμή της γλυκόζης είναι μεταξύ 100-125 mg/dl μετά από 8 ώρες νηστείας, ή 140-199 mg/dl στις 2 ώρες στη καμπύλη σακχάρου ή όταν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι 5.7-6.4% τότε μιλάμε για προδιαβήτη.

Τι να κάνετε

Χάστε τα περιττά κιλά

Έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια μόλις του 5% έως 10% του βάρους του σώματός σας είναι αρκετή για να ρίξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε κανονικές τιμές.

Γυμναστείτε

Η γυμναστική μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ενώ  βοηθάει το σώμα να ανταποκριθεί καλύτερα στην ινσουλίνη (που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα).
Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα συνδέεται στενά με το διαβήτη: Οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν 30% έως 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που δεν καπνίζουν. Έτσι, όσο πιο γρήγορα μπορείτε αρχικά να περιορίσετε και εν συνεχεία να κόψετε το κάπνισμα, τόσο καλύτερο θα είναι για εσάς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button