Νομικά Υγείας

Αυτοδιάθεση του ασθενούς σημαίνει πλήρη ενημέρωση από τον ιατρό

Γράφει ο Τζώρτζης Ρούσσος, δικηγόρος, trl.gr

Είναι κάτι που πολλοί ιατροί δεν το πράττουν υπό το φόβο της απώλειας ενός πελάτη… Πρόκειται για το δικαίωμα … Πίσω από τη δυσνόητη αυτή νομική έννοια όμως κρύβεται εν πολλοίς μία μεγάλη παγίδα για τον αυτοδιάθεσης του ασθενούς γιατρό σε περίπτωση που “στραβώσει” η επέμβαση ή ακόμη και η θεραπεία

Ποιο είναι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του ασθενούς

Ουσιαστικά πρόκειται για τον κανόνα της ενημερωμένης συναίνεσης. Δηλαδή ο ασθενής που θα υποβληθεί σε μία επέμβαση ή ακόμη και σε φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να έχει ενημερωθεί για τα προβλήματα και τους κινδύνους ώστε εκείνος να αποφασίσει (συναινέσει) στη θεραπεία που του προτείνει ο ιατρός.

Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι το σχετικό δικαίωμα αυτοδιάθεσης περιλαμβάνει κάθε ιατρική πράξη και όχι μόνο τις χειρουργικές επεμβάσεις. Επίσης καταλαμβάνει το σύνολο των παραμέτρων μίας προτεινόμενης θεραπείας και συγκεκριμένα:

-Διάγνωση

-Πρόγνωση

-Μέθοδος θεραπείας

-Εναλλακτικές λύσεις

-Ενδεχόμενοι κίνδυνοι από την επέμβαση

-Αντενδείξεις

-Κίνδυνοι και επιπλοκές της νόσου

-Αναγκαιότητα της επέμβασης

-πιθανές επιπλοκές λόγω της γενικότερης κατάστασης της υγείας ενός ασθενούς

Βασική συνιστώσα της ιατρικής πράξη η ενημέρωση του ασθενούς

Αν λοιπόν ένας ασθενής ακολουθώντας τη υποδεικνυομένη θεραπεία ενός θεράποντος ιατρού, δεν έχει ενημερωθεί για τα παραπάνω όντας ανενημέρωτος υποστεί την όποια βλάβη εξαιτίας αυτής της θεραπείας, τότε ο ιατρός μπορεί να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων σε ποινικό (φυλάκιση) ή αστικό επίπεδο (καταβολή αποζημίωσης).

Ο λόγος είναι ότι ιατρός αφήνοντας αδαή τον ασθενή δεν σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι μόνο εκ της αποδοχής της επέμβασης ή της θεραπείας συναίνεση του ασθενούς δεν αίρει την ευθύνη του ιατρού που δεν τον ενημέρωσε. Αυτό που απαιτεί ο νόμος από τον ιατρό είναι να καταστήσει τον ασθενή σε πλήρη γνώσει τω συνεπειών μίας ιατρικής πράξης ώστε εκείνος να συναινέσει γνωρίζοντας επακριβώς όλες τις παραμέτρους.

Τούτο δε συνιστά βασική επαγγελματική υποχρέωση του ιατρού και αν αμελήσει να το πράξει και υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν επιπλοκές, τότε ο ασθενής αποκτά δικαίωμα να στραφεί εναντίον του ιατρού τόσο σε ποινικό όσο και σε αστικό επίπεδο.

Τζώρτζης Ρούσσος, δικηγόρος, trl.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button