Πολιτική Υγείας

Εμβόλια με ρυθμούς…χελώνας! Γιατί δεν αποζημιώνονται νέα σκευάσματα

Χωρίς το νέο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας που μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό μένουν χιλιάδες παιδιά στη χώρα μας επειδή η αρμόδια επιτροπή εμβολίων δεν προχωρά στις συνεδριάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν το πράσινο φως για την ένταξη νέων εμβολίων στη λίστα με τα αποζημιούμενα.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας το οποίο ενώ έχει κυκλοφορήσει στη χώρα μας δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς δεν έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Και όλα αυτά τη στιγμή που το τελευταίο διάστημα οι ειδικοί καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας ειδικά σε παιδιά της περιφέρειας.
Πέντε είναι οι κύριες οροομάδες (Α,Β,C,W-135,Y) του βακτήριου Neisseria Meningitidis ή μηνιγγιτιδόκοκκος που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτατη και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε διάστημα 24 – 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για το 90% των περιστατικών της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη. Πρόκειται για νόσο με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια της ζωής.
Βρέφη, νήπια και έφηβοι αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, γι αυτό και ο εμβολιασμός τονίζουν οι ειδικοί , αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού προβλέπει το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της οροομάδας C, όχι όμως και της οροομάδας Β, καθώς μέχρι πρότινος δεν υπήρχε σχετικό εμβόλιο. Το τελευταίο διάστημα έχει κυκλοφορήσει ένα νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου «τύπου Β». Παρά το γεγονός ότι οι παιδίατροι συνιστούν την εφαρμογή του, το εμβόλιο αυτό δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button