ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΔΥ: Πως θα γίνονται οι προσλήψεις γιατρών και προσωπικού! Όλη η διαδικασία

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος που αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ και νυν ΕΟΔΥ.
Εκτός από την αλλαγή ότι πλέον επανέρχεται σε ΝΠΙΔ καθορίζονται με λεπτομέρειες και πως θα γίνονται οι προσλήψεις, τόσο οι μόνιμες όσο και εκείνες για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών.

Τα ηνία του ΕΟΔΥ με τη νέα του μορφή ανέλαβε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr. Διαβάστε ΕΔΩ το who is who: «Αποκλειστικό: Νέος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ο Παναγιώτης Αρκουμανέας! Όλες οι πληροφορίες»

Αξιοσημείωτο είναι πως οι μόνιμες προσλήψεις στον ΕΟΔΥ και με τη νέα του μορφή θα πραγματοποιούνται μέσω ΑΣΕΠ, ενώ όσες είναι για κάλυψη εκτάκτων αναγκών με διαδικασίες εξπρές.

Οι προσλήψεις στα έκτακτα γεγονότα

Ειδικότερα όπως προβλέπεται στον νέο νόμο που δημοσιεύτηκε: «Η πρόσληψη πάσης φύσεως προσωπικού στον Ε.Ο.Δ.Υ. διενεργείται κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) Κεφάλαιο Α΄ (Α.Σ.Ε.Π.). Της κατά τα ανωτέρω διαδικασίας πρόσληψης εξαιρείται το ιατρικό και λοιπό προσωπικό επαγγελματιών υγείας […]».

Μια πιο εξπρές διαδικασία – όπως άλλωστε γινόταν- θα ακολουθείται στις περιπτώσεις όπου θα υπάρχει έκτακτο γεγονός δημόσιας υγείας.
Όπως σημειώνεται στο νόμο: «Σε περίπτωση συνδρομής έκτακτου γεγονότος δημόσιας υγείας από φυσική καταστροφή, ή έκτακτης κρίσης για τη δημόσια υγεία από την έξαρση μολυσματικής ασθένειας, το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) υποβάλλει άμεσα αίτημα προς τον Υπουργό Υγείας.

Αίτημα το οποίο πρέπει να είναι ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένο και έχει ως ελάχιστο περιεχόμενο τον λόγο συνδρομής έκτακτης κρίσης της δημόσιας υγείας, τον πιθανό αντίκτυπο αυτής, την άμεση ανάγκη πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου ιατρικού ή/και λοιπών επαγγελματιών υγείας για την αντιμετώπισή της, τον αριθμό του αναγκαίου πρόσθετου προσωπικού, την ελάχιστη εκτιμώμενη διάρκεια απασχόλησής του, τις κατηγορίες και τις ειδικότητες του προσωπικού αυτού, συνοδευόμενο από βεβαίωση δέσμευσης των αντίστοιχων οικονομικών πιστώσεων του ΕΟΔΥ».

Σε συνέχεια του αιτήματος εκδίδεται εγκριτική απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία διαπιστώνει τη συνδρομή έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, εγκρίνει την πρόσληψη πρόσθετου ιατρικού ή/και λοιπού προσωπικού επαγγελματιών υγείας, που χρήζει έκτακτης απασχόλησης στον ΕΟΔΥ ανά ειδικότητα, την ελάχιστη αναγκαία διάρκεια απασχόλησης αυτού, και κάθε περαιτέρω αναγκαία λεπτομέρεια.

Σε περίπτωση παράτασης του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, πέραν της ανωτέρω ελάχιστης εκτιμώμενης διάρκειας απασχόλησης, το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) υποβάλλει αίτημα για την παράταση της απασχόλησης του προσληφθέντος προσωπικού ή και συμπληρωματικό αίτημα για την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που βασίζεται στην επιστημονική εκτίμηση του ΕΟΔΥ.

Μετά το αίτημα του ΕΣΥΔΥ δύναται να εκδίδεται νέα απόφαση του Υπουργού Υγείας, με την οποία εγκρίνεται η πρόσληψη πρόσθετου ιατρικού και λοιπού προσωπικού επαγγελματιών υγείας ή και η παράταση απασχόλησης του ήδη προσληφθέντος προσωπικού. Ο Υπουργός Υγείας δύναται να προβαίνει σε άμεση ανάκληση κάθε διαδικασίας πρόσληψης ή και σε πρόωρη λήξη των συμβάσεων του κατά τα ανωτέρω απασχολούμενου προσωπικού, εφόσον εξέλιπε ή περιορίστηκε δραστικά ο άμεσος κίνδυνος δημόσιας υγείας.

Ηλεκτρονικοί κατάλογοι

Για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών δημόσιας υγείας και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καταρτίζονται στον ΕΟΔΥ ηλεκτρονικοί κατάλογοι ιατρών, καθώς και λοιπού προσωπικού επαγγελματιών υγείας, ανά κατηγορία και κλάδο, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων στον ΕΟΔΥ, στον οποίο εγγράφονται όσοι κατέχουν αντίστοιχο τίτλο σπουδών και άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου απαιτείται.

Οι υποψήφιοι για το ιατρικό και το λοιπό προσωπικό επαγγελματιών υγείας του ΕΟΔΥ εγγράφονται, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, στους ηλεκτρονικούς καταλόγους που λειτουργούν στον ΕΟΔΥ, κάθε έτος, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Ο κατάλογος αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ μέχρι το τέλος του Μαρτίου του ίδιου έτους και παραμένει σε αυτήν, επικαιροποιούμενος, μέχρι την ανάρτηση των νέων ηλεκτρονικών καταλόγων του επόμενου έτους.

Στο ενδεχόμενο που εξαντληθεί πρόωρα κάποια κατηγορία και κλάδος υποψηφίων, δύναται, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του ΕΟΔΥ που αναρτάται στην ιστοσελίδα του, να εγγραφούν εκ νέου υποψήφιοι για την κάλυψη συγκεκριμένων ελλείψεων, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Οι κατάλογοι που θα προκύψουν διαρκούν μέχρι την ανάρτηση των νέων ηλεκτρονικών καταλόγων του επόμενου έτους.
Το προσωπικό αυτό προσλαμβάνεται από τον ΕΟΔΥ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ως προσωπικό πλήρους απασχόλησης. Η πρόσληψή του γίνεται με κριτήρια και μοριοδότηση, που καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Εσωτερικών. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και οι λοιπές λεπτομέρειες της διαδικασίας επιλογής.

Αρμόδιος για την κατάρτιση των καταλόγων της παραγράφου 3, τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών των εγγεγραμμένων σε αυτούς προσώπων και τη σύνταξη των πινάκων κατάταξης είναι ο ΕΟΔΥ, ο οποίος μετά το πέρας του ελέγχου, προχωρεί στην πρόσληψη του προσωπικού.
Το Α.Σ.Ε.Π.– όπως αναφέρεται στο νέο νόμο- δύναται να προβαίνει σε κατ’ ένσταση έλεγχο νομιμότητας των πινάκων κατάταξης των υποψηφίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκήνια: Ο αναμενόμενος νέος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας και οι φιλίες!

Β.Κικίλιας: Αποδέχθηκε την παραίτηση του Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Νέα ερωτηματικά για κονδύλια σε διαφημίσεις και προσλήψεις! Τι αποκαλύφθηκε στη Βουλή

ΚΕΕΛΠΝΟ: Προσλήψεις για το προσφυγικό με ρουσφετολογικά κριτήρια! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button