ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Ξεκινά «νέο πλαφόν» στη συνταγογράφηση φαρμάκων! Τι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ

Σε ένα νέο σύστημα το οποίο θα ελέγχει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και ειδικά εκείνα που έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου υγείας, σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr.

Συγκεκριμένα μετά και από σχετικές συνεννοήσεις με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να θεσμοθετήσει άμεσα νέα φίλτρα που θα ελέγχουν τη συνταγογράφηση φαρμάκων, ενώ πρόκειται να υιοθετήσει και μια διαφορετική μορφή των εκπτώσεων που είναι υποχρεωμένες σήμερα να δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες (rebate).

Σε ότι αφορά στα νέα φίλτρα της συνταγογράφησης, πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ που χρησιμοποιεί ο ΕΟΠΥΥ, θα φιλτράρεται κάθε συνταγή. Ο έλεγχος θα εστιάζεται σχετικά με το αν ένα φάρμακο δίνεται στη δοσολογία που πρέπει, με βάση και τις σχετικές ενδείξεις που περιγράφονται στο σκεύασμα αλλά και επιβάλει η διεθνής πρακτική.

Επίσης θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης για τις 20 πιο δαπανηρές θεραπευτικές κατηγορίες και κατ’ επέκταση για όλες τις νόσους. Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας – λένε πηγές του HealthReport.gr– θα προσπαθήσει να καθορίσει ένα νέο σύστημα για την παρακολούθηση των φαρμάκων που θα χορηγούνται βάση δεικτών, ώστε αν υπάρχει από τους γιατρούς συστηματική παρέκκλιση ή επιλογή εναλλακτικών θεραπευτικών επιλογών, να πρέπει πρώτα να τεκμηριώνεται επιστημονικά.

Παράλληλα όπως τονίζουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, παρά τις δυσκολίες που καταγράφονται σήμερα στην υιοθέτηση νέων συστημάτων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης φαρμάκων, θα επιχειρηθεί να εφαρμοστούν και Registries για τις 10 πιο δαπανηρές κατηγορίες προϊόντων που πωλούνται στον ΕΟΠΥΥ.

Έτσι θα είναι δυνατό να γίνεται συλλογή και αποτύπωση πραγματικών δεδομένων κατανάλωσης πόρων του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και παρακολούθησης των εκβάσεων των φαρμακευτικών θεραπειών.

Για την αξιοποίηση βέβαια όλων των νέων φίλτρων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα που ετοιμάζουν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ τι δημιουργείται στον Οργανισμό: «Έρχεται ο ηλεκτρονικός ΕΟΠΥΥ! Πως θα μπει σε…TAXI(S)»

Η ηγεσία του υπουργείου υγείας ευελπιστεί με τα δεδομένα που θα συλλέγει το ηλεκτρονικό σύστημα μέσω της ΗΔΙΚΑ, να μπορεί από κει και πέρα να προχωρήσει στο σχεδιασμό νέων πολιτικών στο φάρμακο, με βάση όμως τις ανάγκες που υπάρχουν στους ασφαλισμένους αλλά και τους διαθέσιμους πόρους του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο πριν από όλα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν οι αλλαγές. Ήδη ετοιμάζονται κοντά στις 17 τροπολογίες που θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή με το επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Αλλάζει και το rebate

Κατά τα άλλα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να ικανοποιήσει και το χρόνιο αίτημα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για ενοποίηση του συστήματος των εκπτώσεων (rebate). Αναμένεται να ενσωματώσει δηλαδή τα …αμέτρητα οριζόντια rebate που υπάρχουν σήμερα, σε ένα rebate όγκου, το οποίο θα είναι πιο απλό και σταθερό. Κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί και ο προηγούμενος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Συγκεκριμένα, θα αντικαθιστά σε μία κλίμακα όλα τα επιμέρους rebates και θα ξεκινά από το 1ο κουτί πώλησης και θα τηρεί την αρχή της αναλογικότητας μεταξύ ιδιωτικής αγοράς και Φαρμάκων Υψηλού Κόστους. Οι αλλαγές αυτές θα φέρουν υποχρεωτικά και επαναϋπολογισμό των τιμών αναφοράς, δηλαδή των τιμών αποζημίωσης από την κοινωνική ασφάλιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται αλλαγές στην αγορά φαρμάκου! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας

Έρχεται ο ηλεκτρονικός ΕΟΠΥΥ! Πως θα μπει σε…TAXI(S)

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button