ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Τι προβλέπει το σχέδιο για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας- Όλες οι αλλαγές

Με μικρά αυτόνομα δίκτυα θα γίνει η εκ νέου ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, η οποία θυμίζει «Γεφύρι της Άρτας» τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής», το υπουργείο Υγείας έχει ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο που θα αλλάξει τον τρόπο περίθαλψης των ασθενών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και θα βάζει τέλος στο άναρχο τοπίο των κατακερματισμένων μονάδων υγείας ανά τη χώρα.

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, που δημοσιεύσει η εφημερίδα, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία και να στραφούν οι πολίτες προς τις μικρότερες μονάδες υγείας, μπαίνουν νέα θεμέλια στην Πρωτοβάθμια με τη δημιουργία δικτύων που θα περιλαμβάνουν Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όπου χρειάζεται, ενώ σε αυτά θα ανήκουν πλέον και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

διαγνωστικά κέντρα

Για πρώτη φορά τα δίκτυα θα διαθέτουν και μάνατζερ στα πρότυπα του εξωτερικού, ώστε να γίνεται ορθολογική διοίκηση των δομών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους τεχνοκράτες στην οδό Αριστοτέλους, αποφασίστηκε να αναπτυχθούν αυτά τα μικρά τοπικά δίκτυα που θα διοικούνται από μάνατζερ, ώστε να αποφεύγονται σε πρώτη φάση τουλάχιστον οι πολλές παραπομπές στα νοσοκομεία.

Στο κέντρο τα Κέντρα Υγείας

Στην πράξη, το κάθε δίκτυο θα έχει στην καρδιά του το Κέντρο Υγείας που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα απλώνεται ακτινωτά σε όλη τη γεωγραφική περιοχή. Τα δίκτυα θα στηθούν με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής όπως για παράδειγμα εάν ζουν πολλοί ηλικιωμένοι, νέοι, ή εργατικό δυναμικό.

Τα κριτήρια αυτά θα καθορίσουν και τον αριθμό των μονάδων υγείας που θα ενταχθούν στο κάθε δίκτυο, τις ειδικότητες των γιατρών, αλλά και τον αριθμό του νοσηλευτικού προσωπικού.
Σε κάθε δίκτυο θα υπάρχει η δυνατότητα για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη διενέργεια εξετάσεων αλλά και για εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα εάν ένα Κέντρο υγείας που θα αποτελεί τον κορμό ενός δικτύου, δεν διαθέτει διαγνωστικά μηχανήματα θα μπορεί να γίνει σύμβαση με τον ιδιωτικό τομέα, με μονάδα που θα βρίσκεται κοντά στα όρια της περιοχής. Αντίστοιχα εάν ένα Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει πολλές ειδικότητες εξειδικευμένων γιατρών, θα μπορεί να γίνεται παραπομπή σε ιδιωτικό Πολυϊατρείο με το οποίο ο μάνατζερ θα έχει συνάψει σύμβαση.

Στο κάθε δίκτυο θα ενταχθούν και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες της κάθε περιοχής.

Και μάνατζερ

Την ευθύνη αυτού του εγχειρήματος αναμένεται να αναλάβουν μάνατζερ- τεχνοκράτες του κάθε δικτύου. Η διαδικασία επιλογής τους θα θυμίζει αυτή των Διοικητών Νοσοκομείων αλλά έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι θα τεθούν αυστηρότερα κριτήρια και προϋποθέσεις, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος όπως είχε γίνει με τα στελέχη του ΕΣΥ.

Ο μάνατζερ όμως θα αξιολογείται ανά εξάμηνο, όπως γίνεται σήμερα και με τους Διοικητές των Νοσοκομείων και θα πρέπει να παρουσιάζει συγκεκριμένο έργο και αριθμό εξυπηρετούμενων ασθενών.

Πληροφορίες του «Εθνος της Κυριακής» αναφέρουν ότι και οι ίδιοι οι ασθενείς θα μπορούν να βαθμολογούν τις υπηρεσίες και τις συμπεριφορές στις Μονάδες Υγείας, με ειδικό ηλεκτρονικό τρόπο, γεγονός που θα κρίνει και το εργασιακό μέλλον του μάνατζερ.

Έτσι οι ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας φιλοδοξούν να προσελκύσουν τους ασφαλισμένους, ώστε να μην προστρέχουν για ψύλλου πήδημα στα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων.

Τα e-ραντεβού

Ένα ακόμη κίνητρο για να αποφεύγουν τα δημόσια νοσοκομεία οι ασθενείς θα είναι η διευκόλυνση των e-ραντεβού. Συγκεκριμένα θα επεκταθούν τα ηλεκτρονικά ραντεβού (e-ραντεβού) μέσω των οποίων βρίσκουν σήμερα γιατρό στο δημόσιο σύστημα υγείας οι πολίτες. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε γράψει το HealthReport.gr: «Επεκτείνονται τα e-ραντεβού σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας»

Με ένα κλικ θα μπορούν να ελέγχουν εάν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός στο νέο δίκτυο της περιοχής τους, αλλά και να κλείνουν το ραντεβού με την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει. Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει να λειτουργεί κοινή ψηφιακή πλατφόρμα επικοινωνίας σε όλο το ΕΣΥ και τις μονάδες του, ώστε όλες να αλληλοσυνδέονται ηλεκτρονικά.

Στην πλατφόρμα αυτή θα ενταχθούν πρώτα οι μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε από το Φθινόπωρο να ξεκινήσει το ψηφιακό σύστημα των ραντεβού και σε δεύτερο στάδιο αναμένεται να ενταχθούν και οι υπόλοιπες δομές.

Οι ΤΟΜΥ

Ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των δικτύων αναμένεται να αξιοποιηθούν και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που σήμερα εξακολουθούν να υπολειτουργούν και να είναι περιορισμένες σε όλη τη χώρα.

Σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία, στις ΤΟΜΥ εργάζονται συνολικά 1100 επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων.
Η αρχική σκέψη που προέβλεπε τη δημιουργία 239 ΤΟΜΥ ενείχε και την πρόσληψη 1.195 γιατρών. Όμως μέχρι στιγμής δεν είναι πάνω από 550 γιατροί που έχουν προσληφθεί.

Πάντως η κυβέρνηση όπως τονίζουν πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», σχεδιάζει να ενσωματώσει περιορισμένο αριθμό ΤΟΜΥ που σήμερα είναι εγκατεστημένες μέσα στα Κέντρα Υγείας. Βέβαια αγκάθι αποτελούν οι συμβάσεις των εργαζομένων οι οποίες προβλέπουν συγκεκριμένο ωράριο εργασίας και όχι εφημερίες και επιπλέον ώρες απασχόλησης.

Όμως όλα τα σενάρια εξετάζονται για τις ΤΟΜΥ και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί τι ακριβώς θα γίνει με τις συγκεκριμένες μονάδες. Αναμένεται να υπάρξουν πάντως συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εργαζόμενους ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Το νομοσχέδιο που αφορά το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρόκειται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή, ώστε μετά από διαβούλευση να ψηφιστεί τον Οκτώβριο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button