Ειδήσεις Υγείας

Εμμηνόπαυση: Δείτε πως θα αντιμετωπίστε τα ενοχλητικά συμπτώματα

Η εμμηνόπαυση έρχεται κατά μέσο όρο στα 50.8 έτη και αποτελεί μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης του γυναικείου οργανισμού. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις όπου η εμμηνόπαυση είναι συνέπεια χειρουργικών διαδικασιών, όπως η υστερεκτομή ή γενετικών ή ανοσολογικών διαταραχών ή απόρροια ασθενειών όπως ο καρκίνος.

«Εμμηνόπαυση, ονομάζουμε την κατάσταση κατά την οποία οι ωοθήκες δεν ‘απελευθερώνουν’ ένα ωάριο ανά μήνα και η εμμηνορρυσία σταματά», εξηγεί ο Δρ. Χάρης Χ. Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και την Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

«Η φυσιολογική εμμηνόπαυση διακρίνεται σε τρία στάδια, την περιεμμηνόπαυση, όπου ένα με δύο χρόνια πριν την εμμηνόπαυση μειώνεται η έκκριση οιστρογόνων από τις ωοθήκες, την εμμηνόπαυση, όπου οι ωοθήκες έχουν πλέον σταματήσει να απελευθερώνουν ωάρια και η εμμηνορρυσία έχει παύσει για τουλάχιστον 12 μήνες και τη μετεμμηνόπαυση, την περίοδο δηλαδή που έχουν πλέον υποχωρήσει πλέον τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα, που προκαλεί η απουσία των οιστρογόνων στον γυναικείο οργανισμό», σύμφωνα με τον Δρ. Χηνιάδη.

Ο «εφιάλτης» των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Όσο «εφιαλτικοί» κι αν φαντάζουν στο μυαλό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας οι πόνοι που συνοδεύουν την εμμηνορρυσία κάθε μήνα, άλλα τόσο ενοχλητικά είναι τα συμπτώματα και της εμμηνόπαυσης.

«Αν και η πλειοψηφία των γυναικών αναφέρει ως το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης τις εξάψεις, οι οποίες προκαλούν ερυθρότητα και εφίδρωση, άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η αϋπνία, η κόπωση, οι μεταβολές στη διάθεση, η ευερεθιστότητα, η κατάθλιψη, η μεταβολή στην κατανομή του βάρους, οι ταχυπαλμίες, η αύξηση του βάρους, ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στις αρθρώσεις, η ξηρότητα στον κόλπο, η ξηρότητα στα μαλλιά, η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας και οι διαταραχές της ούρησης», εξηγεί ο ειδικός.

Επειδή, όμως, η σύγχρονη γυναίκα καλείται να είναι λειτουργική εκπληρώνοντας πολλαπλούς ρόλους σε όλες τις φάσεις της ζωής της, δεν έχει την «πολυτέλεια» να αφήσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης να την κρατούν στο κοινωνικό περιθώριο.

 

 

 

 

 

 

Η επιστήμη της Φαρμακολογίας έχοντας συντελέσει τεράστια πρόοδο τον 20ο αιώνα και συνεχίζοντας με ταχύτερο βηματισμό τον 21ο αιώνα, προσφέρει στη σύγχρονη γυναίκα τη βοήθεια που χρειάζεται ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Καινοτόμοι συνδυασμοί συστατικών, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι είναι κατάλληλοι για όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης προσφέροντας αποδεδειγμένα ανακούφιση από όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα που τη συνοδεύουν.

Όπως είναι γνωστό η Διεθνής Εταιρεία Εμμηνόπαυσης προτείνει τις ισοφλαβόνες ως πρώτης γραμμής θεραπεία για τα αγγειοκινητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ήδη από την ηλικία των 25 ετών η ενδογενής παραγωγή υαλουρονικού οξέως ξεκινά να μειώνεται σταδιακά. Με την έναρξη της εμμηνόπαυσης παρατηρείται σημαντική πτώση στα επίπεδα του υαλουρονικού οξέως στον οργανισμό της γυναίκας με αποτέλεσμα σε ηλικία 50 ετών πια, η μέση γυναίκα να έχει φυσική συγκέντρωση υαλουρονικού οξέως μόλις στο 45% του επιπέδου αναφοράς.

Συζητήστε με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο σας για τα διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα που αμβλύνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και κάνετε την περίοδο αυτή την πιο δημιουργική της ζωής σας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button