Ειδήσεις ΥγείαςΕμβόλια

Εμβολιασμός: Η αξία του για την προστασία παιδιών και ενηλίκων

Τι είπαν οι ειδικοί της GSK σε πρόσφατη εκδήλωση για τον εμβολιασμό

Ο εμβολιασμός αποτελεί την πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια αναγνωρίζονται ως μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις, η δημόσια χρηματοδότηση για τον εμβολιασμό συχνά υπολείπεται.

Η διαπίστωση αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία καθώς προβλέπεται ότι το 2025 περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της Ευρώπης θα είναι άνω των 50 ετών, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ασφυκτικές πιέσεις στα υγειονομικά συστήματα υγείας. Μόνο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), νοσηλεύονται ετησίως περίπου 330.000 άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Ταυτόχρονα, η επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων που μέχρι πρότινος ήταν ξεχασμένα, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για να ενισχυθούν περαιτέρω τα εμβολιαστικά προγράμματα.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης της GSK με θέμα «Απελευθερώνοντας τη δύναμη της πρόληψης: Καθιστώντας την ανοσοποίηση ενηλίκων ως πρότυπο περίθαλψης σε έναν κόσμο που γηράσκει», στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι διεθνών ΜΜΕ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμβολιασμού τονίζεται η επιτακτική σημασία της και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημάνει την ανάγκη, όλες οι χώρες ανά την υφήλιο, να αυξήσουν την επένδυσή τους στα αντίστοιχα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών με γνώμονα την προστασία των επόμενων γενιών.

Και για του λόγου του αληθές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν δείξει ότι η χρηματοδότηση των προγραμμάτων εμβολιασμού σχετίζεται άμεσα με τα ποσοστά ανοσίας του πληθυσμού, αλλά και της οικονομικής επιβάρυνσης των υγειονομικών συστημάτων.

Ο εμβολιασμός σώζει ζωές

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 77% των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δαπανούν λιγότερο από το 0,5% του προϋπολογισμού της Υγείας για τον εμβολιασμό, παρά την υψηλή απόδοση που εξασφαλίζεται.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο εμβολιασμός ενός ατόμου για 17 ασθένειες σε όλη του τη ζωή έχει υπολογιστεί ότι κοστίζει μόνο 3.395 € (συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών εξόδων) ενώ τα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν τον πληθυσμό από περισσότερες από 20 μολυσματικές ασθένειες.

Σύμφωνα με στοιχεία ο εμβολιασμός σώζει περίπου 4 έως 5 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως σε ετήσια βάση, ενώ άλλοι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να σωθούν με τη βελτίωση της παγκόσμιας εμβολιαστικής κάλυψης.

Επομένως, η αποτελεσματική χρηματοδότηση των προγραμμάτων εμβολιασμού είναι αναγκαία για τη δημιουργία ανθεκτικών συστημάτων υγείας και την προστασία του πληθυσμού από μολυσματικές ασθένειες.

Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε την κρίσιμη σημασία της ανοσοποίησης των ενηλίκων ως έναν από τους κύριους πυλώνες της δημόσιας υγείας.

Με βάση αυτήν την πρόσφατη εμπειρία, είναι προφανές ότι η ανοσοποίηση των ενηλίκων πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα στη δημόσια υγεία. Η προστασία τους από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού αποτελεί ουσιώδη πτυχή για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας τους, καθώς και για την αποφυγή πιθανών μελλοντικών κρίσεων υγείας και οικονομικών αναταραχών.

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, η GSK έχει ιστορία 140 ετών στα εμβόλια και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων για προστασία των ανθρώπων σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Σε φάση ανάπτυξης βρίσκονται 19 εμβόλια, τα οποία αφορούν ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών, όπως mRNA και ανοσοενισχυτικά.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα και πλήρη Εμβολιαστικά Προγράμματα, κάτι που αναμφίβολα αποτελεί θετική προοπτική. Εντούτοις, είναι κρίσιμο να ενταθούν οι προσπάθειες προς την προώθηση της αξίας του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό και τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για τα εμβόλια στο μέλλον.

Τέλος, η προώθηση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη υψηλών ποσοστών εμβολιασμού και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω από καμπάνιες και προγράμματα που θα στοχεύουν στην αλλαγή των πεποιθήσεων των ενηλίκων σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και του εμβολιασμού.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button