Ειδήσεις Υγείας

Σαλμονέλα: Τα ύποπτα συμπτώματα και πώς να προστατευτείτε

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη μετά τα περιστατικά τροφογενών δηλητηριάσεων από το υποστέλεχος σαλμονέλα enteritidis ST11 που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους από την κατανάλωση ωμών αυγών.

Τα περισσότερα κρούσματα σαλμονέλας enteritidis ST11 σημειώθηκαν στην Γαλλία (216), την Ισπανία(22), την Ολλανδία(12) και τα υπόλοιπα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Νορβηγία, την Δανία, την Ολλανδία κι άλλες χώρες .Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν δύο θάνατοι σε ενήλικες άνδρες, ενώ νοσηλεύτηκαν 25, με εξήντα από τις περιπτώσεις να αναφέρουν κατανάλωση αβγών/προϊόντων αυγών, κατά τεκμήριο ωμών.

Η  σαλμονέλα είναι μια πολύ κοινή ασθένεια/δηλητηρίαση η οποία συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση ωμού ή κατεψυγμένου κρέατος, αυγών ή προϊόντων που περιέχουν αυγά.

Σαλμονέλα: Συμπτώματα

Οι πάσχοντες από σαλμονέλα εκδηλώνουν πάντα τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία διαρκούν συνήθως 4-7 ημέρες:

-Διάρροια
-Ναυτία και έμετος
-Κοιλιακό άλγος
-Πυρετός
-Πονοκέφαλος και ρίγη

Σαλμονέλα: Πώς να προστατευτείτε από πιθανή δηλητηρίαση

Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό: Πριν την προετοιμασία/χειρισμό των τροφών -και ειδικά των ωμών πουλερικών- για να αποτραπεί η μεταφορά των βακτηρίων της σαλμονέλας στο στόμα σας ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια αγγίξετε, φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας καλά, όταν τελειώσετε.

Συνιστάται, κατά τον χειρισμό ωμού κοτόπουλου και άλλων πουλερικών να χρησιμοποιείται γάντια μιας χρήσης και μετά να τα πετάτε.

Αποφεύγετε να τρώτε ωμά αυγά: Μαγειρέψτε τα αυγά μέχρι να φτάσουν τους 160°C για την πρόληψη της σαλμονέλας. Οι τροφές που περιέχουν ωμά αυγά θα πρέπει γενικά να αποφεύγονται. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα βρασμένα αυγά όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Πλύνετε την επιφάνεια εργασίας στην κουζίνα και τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε με νερό και σαπούνι μετά το χειρισμό ωμού κρέατος ή πουλερικών το συντομότερο δυνατόν

Κρατήστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά σε ξεχωριστούς χώρους από άλλες τροφές στο ψυγείο σας. Επίσης, προτού βάλετε νέα προϊόντα στο ψυγείο στο ράφι όπου είχατε αποθηκεύσει το ωμό κρέας, πλύνετε πρώτα το ράφι πολύ καλά.

Το μαγείρεμα ωμών τροφών ζωικής προέλευσης σε μια ορισμένη θερμοκρασία μπορεί να αποτρέψει τη μεταφορά της σαλμονέλας:

Η εσωτερική θερμοκρασία για το κρέας από στήθος κοτόπουλου πρέπει να είναι τουλάχιστον 76°C

Να είστε προσεκτικοί με το γάλα και τις τροφές που παρασκευάζονται ειδικά για έγκυες γυναίκες και βρέφη.

Οι ειδικοί συστήνουν στα βρέφη μητρικό γάλα για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι εφικτό, επειδή το βρεφικό γάλα αποτρέπει τη σαλμονέλα, ενώ συμβάλλει και στην καλύτερη θωράκιση του οργανισμού σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button