Ειδήσεις Υγείας

Λιστερίωση: Ποιες τροφές είναι πιο επικίνδυνες;

Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή τροφιμογενής βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic η κλινική εικόνα του νοσήματος περιλαμβάνει πυρετό, μυαλγίες και ενίοτε συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία ή διάρροια. Η λιστερίωση επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τις έγκυες γυναίκες και τα νεογνά.

Ποιες τροφές είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν λιστερίωση;

Μη παστεριωμένο γάλα

Το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να περιέχει βακτήρια, όπως η λιστέρια, που μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρές λοιμώξεις.

Μαλακά τυριά

Τα μαλακά τυριά που παρασκευάζονται με μη παστεριωμένο γάλα εκτιμάται ότι έχουν 50 έως 160 αυξημένο κίνδυνο να προκαλέσουν μόλυνση από λιστέρια, σε σχέση με όταν γίνονται με παστεριωμένο γάλα.

Παρόλο που η παστερίωση του γάλακτος σκοτώνει το βακτήριο λιστέρια, τα προϊόντα που παράγονται από παστεριωμένο γάλα είναι πιθανό να μολυνθούν με αυτό, αν παραχθούν σε εγκαταστάσεις με ανθυγιεινές συνθήκες.

Ωμές φύτρες λαχανικών

Οι φύτρες χρειάζονται ζεστές και υγρές συνθήκες για να αναπτυχθούν. Αυτές οι συνθήκες είναι επίσης ιδανικές για την ανάπτυξη βακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένης της λιστέρια, της σαλμονέλας και του Ε. Coli.

Πάντα να μαγειρεύεται πολύ καλά τις φύτρες λαχανικών.

Αλλαντικά

Όταν ανοίγετε μια συσκευασία αλλαντικών, μην την κρατάτε στο ψυγείο για πάνω από μία εβδομάδα. Να πλένετε τα χέρια σας αφότου χειρίζεστε τέτοια τρόφιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι top λόγοι που πονάνε τα δόντια σας

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button