ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Παζάρια για τα «κουρέματα» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Κρίσιμες συναντήσεις στον ΕΟΠΥΥ

Με μια λίστα από αιτήματα και προτάσεις θα περάσει το κατώφλι του γραφείου του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ το προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), προκειμένου να σώσει ότι σώζεται από τα πρόσφατα κουρέματα στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων.

Μια ρύθμιση που «χτυπά» το σύνολο του κλάδου και ιδιαίτερα τα μικρά και μεσαία εργαστήρια των γιατρών, που κινδυνεύουν με λουκέτα αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις νέες συνθήκες.

Άλλωστε και η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχτηκε ότι δεν ήταν σύμφωνη με τις μειώσεις που αγγίζουν το 43%, αλλά πιέστηκε λόγω των απαιτήσεων της τρόικας για να εκταμιευθεί η δόση του 1 δις ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο που είχε προηγηθεί με την τρόικα πριν τα μεγάλα κουρέματα. ««Μπλόκο» από την τρόικα για τις εργαστηριακές εξετάσεις! Όλο το άγριο παρασκήνιο για νέες μειώσεις».

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) θα συναντηθεί εντός των ημερών με τον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη προκειμένου να θέσει τις δικές του προτάσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση μετά τις μειώσεις.

Η ΠΑΣΙΔΙΚ θα εστιάσει στην κατάργηση του λεγόμενου claw back που αποτελεί το σύστημα αυτόματης επιστροφής χρημάτων με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις που φθάνει ετησίως τα 302 εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγεί στο HealthReport.gr ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ Γιώργος Βουγιούκας: «Θα προτείνουμε στον νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να εφαρμοστούν τρία βασικά μέτρα ώστε και να μην ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός και να μπορούν να λειτουργήσουν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

1.Να εφαρμοστούν συνταγογραφικές οδηγίες ώστε να πραγματοποιούνται εκείνες οι εξετάσεις που είναι πραγματικά απαραίτητες. Σήμερα από τις 32 ειδικότητες των γιατρών που μπορούν να δίνουν παραπεμπτικά για εξετάσεις, μόνο στις 16 ειδικότητες εφαρμόζονται περιορισμοί.

2.Να υιοθετηθεί rebate (υποχρεωτική έκπτωση) επί κάθε παραπεμπτικού κλιμακωτά για τον κάθε ασθενή. Και αυτό να ισχύσει και στις μικροβιολογικές εξετάσεις.

Ειδικά στα μικροβιολογικά να εφαρμοστεί κλιμακωτή έκπτωση σε εξετάσεις πάνω από 45 -50 ευρώ που είναι μέσος όρος. Και βέβαια να εξαιρεθούν οι ογκολογικοί ασθενείς. Με τον τρόπο αυτό θα καταργηθεί το claw back.

3. Η τελευταία μας βασική πρόταση αφορά στην εφαρμογή ενός μηνιαίου πλαφόν ώστε να μην ξεφεύγει η δαπάνη πάνω από τα 302 εκατ. που προβλέπονται. Στην περίπτωση αυτή όταν θα διαπιστώνεται ότι μέσα σε έναν μήνα ξεπερνιέται το ποσό να μην εκτελούνται άλλες εξετάσεις σε ιδιώτες παρόχους. Και να εφαρμοστεί κεντρικό πλαφόν όχι ανά εργαστήριο.

Έτσι θα ευνοούνται οι καλοί επαγγελματίες τους οποίους θα μπορεί να επιλέγει ο ασφαλισμένος» καταλήγει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ Γιώργος Βουγιούκας.

Να σημειωθεί πάντως ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί μετά το κούρεμα στις τιμές των διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων να λάβει μέτρα στήριξης ειδικά για τα μικρά και μεσαία εργαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μπλόκο» από την τρόικα για τις εργαστηριακές εξετάσεις! Όλο το άγριο παρασκήνιο για νέες μειώσεις

Προς κατάρρευση τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια! Τι φέρνει το κούρεμα στις εξετάσεις

Στη δικαιοσύνη οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για τα κουρέματα στις διαγνωστικές εξετάσεις!

Δείτε πόσα δίνει ο ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις! Όλο το παρασκήνιο από το θρίλερ με την τρόικα

Νέο άγριο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις ζητούν οι δανειστές!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button